Elektronsko podnošenje prijava kroz NPIS

Program nudi mogućnost elektronskog podnošenja prijava vezanih za obračun plaća Poreznoj upravi Federacije BiH.  Kroz "Novi porezni informacioni sistem" PUFBiH je omogućila preduzećima i knjigovodstvenim servisima da veliki broj propisanih izvještaja mogu putem interneta dostavljati Poreznoj upravi. Kod određenih poreznih obveznika ovo je čak i obaveza. NPIS modul programa M-Place pokušava olakšati procedure dostave najčešće korištenih obrazaca te smanjiti mogućnost greške kroz kontrolu unesenih podataka.

 Iz programskog menija odaberite "Izvještaji" - "NPIS..." 

Meni Izvjestaji

Otvorit će se poseban prozor "Pristup NPIS"  :

Prozor NPIS

Da bi ste mogli koristiti elektronsko podnošenje prijava potrebno je da imate instaliran korisnički certifikat koji izdaje Porezna uprava. Za prijavu i pribavljanje korisničkog certifikata pogledajte upute PUFBiH na adresi: http://www.pufbih.ba/ba/kako-koristiti-elektronski-nain-podnoenja-prijava-npis .

Prozor "Pristup NPIS" se sastoji od dva dijela. Lijevi dio prozora je Web-modul Microsoft Internet Explorera koji se može koristiti kao bilo koji web-pretraživač, dok se u desnom dijelu nalaze programske kontrole uz pomoć kojih se podaci iz programa prenose na web-sajt odnosno čitaju sa otvorene web-stranice.

Ukoliko imate instaliran korisnički certifikat odmah po otvaranju ovog prozora program će se pokušati konektovati na nPIS sistem PU. Ukoliko je konekcija ispravna, otvorit će se web-stranica: https://npis.fpu.gov.ba/npis koja će tražiti izbor certifikata i unos vašeg passworda koji ste dobili od PUFBiH. Nakon uredne prijave program omogućuje nekoliko funkcija koje će vam olakšati elektronsko podnošenje određenih obrazaca:

  1. Podnošenje specifikacija obračunatih plaća / doprinosa
  2. Podnošenje obrasca MIP-1023

Napomena: Modul programa "Pristup NPIS" je dizajniran i predviđen za upotrebu na web stranicama Porezne uprave FBiH koje postoje trenutno, u momentu objave programa. Porezna uprava FBiH može uraditi izmjene na svojim web-stranicama u kom slučaju ovaj modul programa može prestati funkcionisati ili funkcionisati samo djelimično. Autor programa ne može dati nikakve garancije vezano za funkcionalnost ovog modula, obzirom da isti u potpunosti zavisi od funkcionalnosti i stabilnosti nPIS sistema PUFBIH.